Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η θέση μου σχετικά με την διαχείριση των Σχολικών Επιτροπών


Διαχείριση επιχορηγήσεων σχολικών επιτροπών.

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Αναφερόμενος στην έως τώρα διαχείριση των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών, σύμφωνα με τα δηλωμένα στοιχεία στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, θέλω να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις:

  1. Δεν ακολουθούνται οι από τον νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες όσο αφορά την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση διαφόρων έργων και προμηθειών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλες οι σχετικές  αποφάσεις των εν λόγω επιτροπών να είναι ευάλωτες και κατακριτέες ως προς την διαφάνεια τους, ακόμη και σε μία Χώρα όπως την δική μας. Προτείνω λοιπόν την ρητή δέσμευση των διαχειριστών για την μελλοντική λήψη τέτοιων αποφάσεων μόνο κατόπιν τέλεσης διαγωνισμών.
  2. Παρακαλώ τουλάχιστον  να λαμβάνουν  γνώση των εξόδων όλοι οι συμμετέχοντες στις σχολικές επιτροπές, μιας και αυτός είναι ο ουσιαστικός ρόλος συμμετοχής τους. Δεν είναι πρέπον οι οικονομικού περιεχομένου αποφάσεις να λαμβάνονται μόνο από έναν, ο οποίος και να αποφασίζει για την επιλογή των προμηθευτών, και να πραγματοποιεί και τις διαδικασίες πληρωμής τους χωρίς τα  υπόλοιπα μέλη των σχολικών επιτροπών να έχουν οποιαδήποτε γνώση ή άποψη για το θέμα.
  3. Παρακαλώ για την γνωμοδότηση των περιφερειακών Διευθύνσεων παιδείας σχετικά με το ποσοστό που αναλογεί σε κάθε σχολικό συγκρότημα, αν μία σχολική επιτροπή διαχειρίζεται περισσότερα του ενός συγκροτήματος. Απ’ όσο γνωρίζω υπουργική απόφαση ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει ίση κατανομή μεταξύ των κονδυλίων βασιζόμενη στον αριθμό των μονάδων και όχι στον αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε αυτές. Εάν αυτό είναι αληθές, παρακαλώ οι διαχειριστές των σχολικών επιτροπών Μυκόνου να δεσμευτούν  για την σωστή εφαρμογή και διανομή των κονδυλίων μιας και η έως τώρα πρακτική είναι αντίθετη.

 

Ως προκύπτει εκ των προαναφερομένων η ψήφος η δική μου είναι θετική μόνο σε περίπτωση που υπάρξει ρητή δέσμευση των διαχειριστών των ολικών επιτροπών ότι θα ακολουθηθούν οι νόμιμες αλλά και ηθικά αποδεκτές διαδικασίες διαχείρισης . Σε περίπτωση μη δέσμευσης των προαναφερομένων, η ψήφος μου είναι αρνητική μιας και αρνούμαι να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε κατασπατάληση του Δημοσίου Χρήματος με ύποπτες διαδικασίες.

Απο τις εισηγήσεις του Λευτέρη Σικινιώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου