Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ένα σχολείο γεμάτο αδικίες...

Eνα σχολείο γεμάτο αδικίες – Δεν έχουν όλοι οι μαθητές τις ίδιες ευκαιρίες στη γνώση
Οκτ 302012

Οσοι δεν βλέπουν στα παιδιά των χαμηλών κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων, στον ίδιο τον τρόπο ύπαρξής τους, παρά μόνο ελλείψεις και μειονεκτήματα, όσοι ενδιαφέρονται για την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανισμών διατήρησης και αναπαραγωγής του ισχύοντος κοινωνικού συστήματος, έχουν ανακοινώσει ήδη τα συμπεράσματά τους. Οι μη ευνοημένες καταστάσεις (μαθητές από λαϊκά στρώματα, υποβαθμισμένες περιοχές) μεταμορφώνονται σε ανεπιτηδειότητα, ασχετοσύνη, κατωτερότητα φυσική.
Οι προνομιούχοι ούτε βλέπουν ούτε θέλουν να δουν τη σχέση ανάμεσα στην κοινωνική και στη σχολική ανισότητα. Αντίθετα, αποδίδουν την καλή σχολική πορεία και την αντίστοιχη επίδοση στα «φυσικά χαρίσματα» που έχει ο μαθητής και τα οποία του έχουν δοθεί «δώρο» από τη θεία πρόνοια.
Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους διαμορφώνουν έξεις, συνήθειες, προδιαθέσεις απέναντι στο σχολείο, την αξία της γνώσης, τη στάση απέναντι σε αυτήν, τη διάθεση να μείνουν «ήσυχα» στο σχολείο, να εργαστούν για αυτό. Μια οικογένεια που διαθέτει οικονομικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, επενδύει στην καλή σχολική πορεία των γόνων της και εμπεδώνει στο παιδί από τα πρώτα του χρόνια ένα σύστημα προδιαθέσεων ώστε κατά κάποιο τρόπο να είναι «σχολειοποιημένο» πριν ακόμη περάσει την πόρτα του σχολείου. Το παιδί αυτό έχει θετική στάση απέναντι στο σχολείο και τις νόρμες του, κατανοεί τη σχολική γλώσσα που είναι ίδια με τον δικό του γλωσσικό κώδικα, θεωρεί αυτονόητες και απόλυτα συμβατές με τις δικές του συνήθειες όλες εκείνες τις «πολιτισμικές πρακτικές του σχολικού θεσμού» (πειθαρχία, τιμωρία, γιορτές, βαθμοί, έλεγχος), οι οποίες είναι αδιανόητες και τελικά εχθρικές για πολλά παιδιά από τα λαϊκά στρώματα.
Αυτή η θετική κοινωνικά διαμορφωμένη προδιάθεση είναι η «δωρεά», το «χάρισμα», ένα χαρακτηριστικό που αφού εμφανίζεται από τα πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής προβάλλεται σαν κάτι έμφυτο.
Ο μαθητής που προέρχεται από τα προνομιούχα κοινωνικά στρώματα έχει συγκεκριμένους όρους ζωής και μόρφωσης, που παράγουν πλεονεκτήματα στη σχολική πορεία του σε σύγκριση με τους άλλους μαθητές.
Συνήθως διαμένει σε αστικό κέντρο, σε καλό προάστιο, σε μεγάλο σπίτι, έχει παρακολουθήσει νηπιαγωγείο, ξένη γλώσσα, πιθανώς μουσικό όργανο, έρχεται σε επαφή με την οικογενειακή βιβλιοθήκη, κάνει «πλούσιες» διακοπές, έχει εξωσχολικές δραστηριότητες, βοήθεια στο διάβασμα, ιδιωτικό δάσκαλο, πληροφόρηση για τα εκπαιδευτικά πράγματα και τις δυνατότητες εργασιακής αξιοποίησης των σπουδών.
Η καλλιέργειά του είναι σχετική με τη σχολική παιδεία και εφοδιάζεται με μια γενική προδιάθεση στη μάθηση. Οι μη «σχολικές» γνώσεις – με άμεση όμως σχολική χρησιμότητα – που αυτός ο μαθητευόμενος αντλεί από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον (π.χ., στον πολιτιστικό τομέα, η καλαισθησία, το πνεύμα, η επαφή με το θέατρο, μουσική, ζωγραφική, το μουσείο), σε συνδυασμό με το εκτεταμένο πλέγμα των κοινωνικών διασυνδέσεων που του εξασφαλίζει η καταγωγή του, του δίνει τη δυνατότητα να έρχεται στο σχολείο για να μάθει, για να νομιμοποιήσει σχολικά ό,τι ήδη έχει εμπεδώσει από τη γέννησή του.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά του λόφου βρίσκονται οι «απόκληροι», τα παιδιά από τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα, που βιώνουν καθημερινά τη στέρηση των μορφωτικών αγαθών που συνοδεύει την οικονομική στέρηση. Ζώντας σε ένα στενό σπίτι και συνήθως με πολλά μέλη, όπου τα παιχνίδια είναι λίγα και στοιχειώδη, ενώ λείπει ο χώρος ξεκούρασης, ο μαθητής των λαϊκών στρωμάτων βρίσκει πάντα λιγότερες ευκαιρίες πρακτικής εξάσκησης, ανάπτυξης της κινητικής του ικανότητας και της συλληπτικής του διάκρισης. Ανοίγει τα μάτια του σε έναν κόσμο γεμάτο από ακατάστατα αντικείμενα, δεν έχει σταθερή ώρα για το φαγητό ή τον ύπνο ούτε μεθοδικό τρόπο. Μαθαίνει να υπολογίζει στις μικροπρόθεσμες χρονικές προοπτικές, όπου κυριαρχεί το παρόν. Λίγες προβλέψεις, λιγότερα μακρόπνοα σχέδια.
Σε μια εποχή που για τους προνομιούχους μαθητευόμενους είναι περίοδος άγχους, προετοιμασίας, διαγωνισμάτων με στόχο το μέλλον, αυτοί κυριαρχούνται από τον πειρασμό να επωφεληθούν από το παρόν καθώς έχουν εσωτερικεύσει ως μελλοντική τους πορεία το στατιστικό πεπρωμένο των παιδιών του κοινωνικού τους περίγυρου, τον δρόμο προς το εργοστάσιο ή κάποιο άλλο είδος χειρωνακτικής εργασίας. Προσαρμόζοντας συνειδητά ή ασυνείδητα τις φιλοδοξίες τους αυστηρά στις αντικειμενικές πιθανότητες, αυτοκαθορίζονται σε σχέση με τους καταναγκασμούς που τους καθορίζουν και όταν μιλούν για τα σχέδιά τους, τα όνειρά τους, εκεί, χωρίς να το καταλαβαίνουν, αφήνουν να φανεί η δράση των αντικειμενικών συνθηκών έτσι όπως τις έχουν προοδευτικά εσωτερικεύσει.
Του Χρήστου Κάτσικα, tanea.g 14/8/2012

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Οδός άνω και κάτω μία.


Οδός άνω και κάτω μία.

(αναγκαστική φιλολογική προσέγγιση στον φίλο που συνέταξε την ανάρτηση Όταν η εκπαίδευση συναντά τη μισαλλοδοξία.)


 

 

Αγαπητέ Φίλε,

Ευχαριστώ για την απάντηση σου αν και πιστεύω ότι δεν κατάλαβες ακριβώς το μήνυμα που ήθελα να περάσω με την δική μου.

Αυτό το γεγονός το έχω ξανασυναντήσει, μάλλον φταίει ο τρόπος που εκφράζομαι, αν και προσπάθησα να είμαι σαφής.

Προτού συνεχίσω στην υποχρεωτική υπεάσπιση των θέσεων μου, θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω οτι εκτιμώ πάρα πολύ τους εκπαιδευτικούς στην Δημόσια Εκπαίδευση γι’ αυτό άλλωστε και τους εμπιστεύτηκα και τα δύο παιδιά μου.

Δεν διέκρινα κάπου μένος για τους εκπαιδευτικούς στην ανάρτηση μου. Ίσως μία υποψία μένους για τους Δημόσιους υπάλληλους σε άλλες αναρτήσεις μου. Όμως εγώ αναφέρθηκα στους εκπαιδευτικούς!

Δεν είμαστε απέναντι, ούτε είσαστε υπάλληλοι μου. Είμαστε συναγωνιστές, ψάχνει ο καθένας το καλύτερο για την Παιδεία, απο το δικό του μετερίζι και με τα δικά του μέσα.

 

Ακριβολογώντας θα ήθελα να πω ότι εκτιμώ τους εκπαιδευτικούς, τους φωτισμένους δάσκαλους, τους ανθρώπους που με μεράκι διαμορφώνουν χαρακτήρα, ήθος και ανοίγουν δρόμους στην γνώση και στα σωστά ιδανικά στην νεολαία μας,  και όχι τους δημόσιους υπάλληλους που νομίζουν ότι είναι εκπαιδευτικοί επειδή πηγαίνουν απλώς για να περάσουν την μέρα τους στο Σχολείο, έως να έλθει η ώρα της συνταξιοδότησης. (Άραγε ξέρεις κανέναν τέτοιο;)

 

Δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό του συκοφάντη, με την σημερινή του έννοια, διότι δεν είχα σκοπό να κατηγορήσω τους εκπαιδευτικούς.

Η θέση σου ότι και εσύ διαμαρτύρεσαι για την τέλεση των εκλογών σε ημέρα μαθήματος, με καλύπτει πλήρως και η κουβέντα θα μπορούσε να σταματήσει εδώ. Όμως, αν και με ενδιαφέρει η θέση σου, εγώ έκρινα το αποτέλεσμα και όχι αυτό που εσύ νομίζεις. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν να είναι το σχολείο κλειστό, όπως περίπου κα ιτις επόμενες δύο ημέρες με την απεργία.

Προτού πιάσουμε το φιλολογικό πεδίο που είσαι πολύ δυνατός, ας σταθούμε στην αριθμητική.

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

  • Ναι, δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό εκπαιδευτικών στο νησί, όπως άλλωστε δεν το ξέρεις και εσύ ή όπως δεν το ξέρει κανείς μας, μιας και τα στοιχεία αυτά δεν είναι κάπου ανακοινωμένα. Μπορεί να τον βρούμε απο κουτσομπολιό, αλλά δεν είναι το ζητούμενο. Για τον λόγο αυτό έγραψα κια την λέξη «τουλάχιστον». ΑΝ εσύ ξέρεις ότι είναι περισσότεροι, δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω μαζί σου, δεν είναι το ζητούμενο.
  • Γιατί δεν αναφέρθηκες στο θέμα των αποσπασμένων, μιας και έχεις στοιχεία; Εσένα δεν σε ενοχλεί; Η μήπως δεν γνωρίζεις ότι σήμερα που έχουμε έλλειψη μαθηματικών στο Λύκειο, υπάρχει απεσπασμένος καθηγητής στο Υπουργείο που καλύπτει την οργανική θέση; Ξέρεις κάποια άλλη περίπτωση;
  • Σχετικά με το κόστος μισθοδοσίας, αν και δεν έχω στοιχεία και μελέτες όπως εσύ, δεν έπεσα έξω. Οι αριθμοί που εσύ δηλώνεις, συμφωνούν με αυτούς που εγώ εκτιμώ.
  • Είναι γραφικό και γελοίο να πιστεύω ότι ένας επιστήμονας που έχει τελειώσει ελληνικό πανεπιστήμιο έχει κόστος; ΑΝ δεν έχει αυτός που σπούζασε τότε ποιός έχει; Δεν επενδυσε η κοινωνία πάνω στους φοιτητές; Ποιός πληρώνει τα Πανεπιστήμια; Ολοι μαζί δεν τα πληρώνουμε; Νομίζω ότι γελοίο είναι να πιστεύει κανείς ότι όλα είναι δωρεάν και πληρώνει κάποιος από μηχανής Θεός. Υπάρχει κόστος, και μάλιστα υπάρχει και μεγαλύτερο αν κάποιος έχει κάνει το διδακτορικό του. Μακάρι όλοι να το κάνουν και μακάρι όλοι να μεταδώσουν στα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις που απέκτησαν.
  • Δεν μίλησα για οικονομία ούτε για να κλείσουμε σχολεία. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι έπρεπε να έχετε μεγαλύτερες αποδοχές αλλά ταυτόχρονα να είσαστε πιό παραγωγικοί. Όμως είναι προσωπική άποψη, την συζητούμε με άλλη ευκαιρία.
  • Δήλωσα εξαρχής την θέση μου σχετικά με την στατιστική με τα ψεύτικα συμπεράσματα που οδηγεί. Αλλα ας αναφερθούμε σε αυτά, μιας και το θέλεις.
  • Έπεσα έξω στον μέσο μισθό εκπαιδευτικού, εγώ υπολόγησα 20.500, εσύ λες ότι είναι 22.213, η μελέτη περίπου 29.000. Δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλω. Άλλωστε δεν ήθελα να δώσω όλο το μέγεθος, αλλά το αποτέλεσμα απο ένα κλειστό σχολείο. Άραγε το 4200.000 δεν είναι αρκετά μεγάλο για την Μύκονο; Θέλεις να γίνει 9.000.000; Αν τότε κάποιος πεταχτεί και πει «γιατί δεν κάνουμε ένα μεγάλο ιδιωτικό και να μην πληρώνουμε φόρους;» εσύ τι θα απαντήσεις; Εγώ είμαι κατά, αλλά να υπάρχει αποτέλεσμα στο Δημόσιο!
  • Μιας και έχεις τόσα καλά στοιχεία, μήπως έχεις υπόψη σου πόσο στοιχίζει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ανά μαθητή σε κάθε χώρα της ΕΕ; Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον, όπως επίσης και το γεγονός ότι εδώ πληρώνουμε περισσότερο απ’ ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Με τα δικά σου νούμερα, (6.000.000 Ευρώ τον χρόνο για 1500 μαθητές)  πρέπει να βγαίνει περίπου 4.000 κόστος μισθοδοσίας ανα μαθητή τον χρόνο στην Μύκονο. Αλλά και πάλι, δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
  • Ένας μαθητής λοιπόν που φτάνει στο απολυτήριο Λυκείου, έχει στοιχίσει 50.000 €, μόνο για μισθοδοσία εκπαιδευτικών, για τα χρόνια που σπούδασε στην Μύκονο. Μην σε στεναχωρούν οι αριθμοί, λένε αλήθειες.
  • Δεν ξέρω κατα πόσο μία εβδομαδιαία εργασία των 19.5 ωρών, σύμφωνα με τις πηγές σου, είναι το μέγιστο δυνατόν που μπορεί να προσφέρει ο εκπαιδευτικός την Χώρα των Θυμάτων...
  • Μία άλλη ανακρίβεια που έγραψα ήταν ότι τα σχολεία λειτουργούν 170 μέρες, ενώ οι πηγές σου λένε ότι λειτουργούν 158. Δεν μέτρησαν την ημέρα των εκλογών που δεν λειτουργούσαν ή λειτουργούσαν κατα την αντίληψη των δημοσίων υπαλλήλων και όχι των εκπαιδευτικών.
  • Δεν κατάλαβα στην μελέτη που μου είπες ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο. Θα μπορούσες να με βοηθήσεις; Κατάλαβα ότι είναι κοντά στον μέσο όρο.
  • Δεν είναι ούτε προπολεμική ούτε μεταπολεμική η λογική του πόσο στοιχίζει το κάθε τι. Είναι η ουσία και πρέπει αν μη τι άλλο, να την λαμβάνουμε υπόψη. Δεν  έχω σκοπό να ασπαστώ το δόγμα ‘Διαίρει και βασίλευε΄ αλλά θέλω να ξέρω πού πηγαίνουν τα χρήματα του Κράτους. ΑΝ είναι λάθος, συγχώρεσε με.
  • Είναι γεγονός ότι όλοι πληρώνουμε φόρους για να έχουμε υγεία, παιδεία και λοιπές παροχές, όπως είναι και γεγονός ότι δεν έχουμε.
  • Πριν απο χρόνια ξέρω ότι οι εκλογές γίνονταν Σάββατο, είμαι ηλικιωμένος τόσο ώστε να θυμάμαι και άλλα καλά που υπήρχαν πριν απο χρόνια. Όμως αναφέρθηκα στο τι έγινε χθές και όχι τι γινόταν πριν 10 χρόνια.
  • Για την ακρίβεια είμαι τόσο ηλικιωμένος που θυμάμαι ακόμη το πολυτονικό, το συντακτικό, την ετυμολογία και τόσα άλλα που τώρα έχουν ξεχαστεί...
  • Εϊμαι ο μόνος που ευχαρίστησα δημόσια τους εκπαιδευτικούς για την απόφαση τους να λειτουργησουν την πρόσθετη διδακτική στήριξη στο Λύκειο.

Τώρα και επι φιλολογικής βάσης, μιας και το πάμε τόσο μακρυά..

Η παιδεία,καθάπερ ευδαίμων χώρα,πάντα ταγαθά φέρει.

(=Η μόρφωση προσφέρει όλα τα αγαθά,όπως μία ευτυχισμένη χώρα).

Έτσι είπε ο Σωκράτης και για να το λέει κάτι ήξερε παραπάνω. Μην ψάχνεις λοιπόν την μητέρα των κακών που περνάμε σήμερα. Είναι αποκλεισιτκά και μόνο η έλλειψη σοβαρής παιδείας που κατάντησε έτσι η χώρα μας.

Έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης, οι εκπαιδευτικοί ίσως παραπάνω. Όμως είναι υπόθεση όλων μας να την ξαναφιάξουμε.

Δημήτρη, θυμούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί ποιά είναι η ουσία του ρόλου τους; Πόσο σημαντικό είναι το λειτουργημα τους; Μήπως απλώς διεκπαιρεώνουν την εργασία τους χωρίς εντέλει να προσφέρουν την γνώση και την εκπαίδευση που θα έπρεπε;

Ποιός έχει μερίδιο ευθύνης για την χαλαρότητα και την αδιαφορία των νέων;

 

Μήπως γίναμε όλοι μας σύγχρονος Κρόνος που αντί να τρώμε τα παιδιά μας, απλώς τα αφήνουμε πνευματικώς νηστικά και τα ρίχνουμε σε μία αρένα όπου δεν είναι έτοιμοι να αγωνιστούν και να δημιουργήσουν;

 

ΑΝ θέλεις να δώσεις αγώνα, πολλοί συμπολίτες είναι δίπλα σας, μεταξύ των οποίων και εγώ. Όμως ο αγώνας δεν μπορεί να έχει άλλο στόχο παρά την καλύτερη παιδεία, αυτή που θα προετοιμάζει λαμπρούς πολίτες και όχι έρμαια του συστήματος που με τόσο μίσος και εσύ και εγώ καταδικάζουμε.

 

Τελειώνοντας θέλω να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου και να σε διαβεβαιώσω ότι δεν ήθελα να έλθω σε αντιπαράθεση μαζί σου.

 

Ας προβληματιστούμε με αυτό που είπε ο Ηράκλειτος (φορέθηκε πολύ σήμερα) Ξυνόν γαρ αρχή και πέρας επί κύκλου περιφερείας.

 

Μακάρι να πάμε για νέα αρχή!

Με εκτίμηση,

mykonoss

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η θέση μου σχετικά με την διαχείριση των Σχολικών Επιτροπών


Διαχείριση επιχορηγήσεων σχολικών επιτροπών.

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Αναφερόμενος στην έως τώρα διαχείριση των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών, σύμφωνα με τα δηλωμένα στοιχεία στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, θέλω να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις:

  1. Δεν ακολουθούνται οι από τον νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες όσο αφορά την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση διαφόρων έργων και προμηθειών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλες οι σχετικές  αποφάσεις των εν λόγω επιτροπών να είναι ευάλωτες και κατακριτέες ως προς την διαφάνεια τους, ακόμη και σε μία Χώρα όπως την δική μας. Προτείνω λοιπόν την ρητή δέσμευση των διαχειριστών για την μελλοντική λήψη τέτοιων αποφάσεων μόνο κατόπιν τέλεσης διαγωνισμών.
  2. Παρακαλώ τουλάχιστον  να λαμβάνουν  γνώση των εξόδων όλοι οι συμμετέχοντες στις σχολικές επιτροπές, μιας και αυτός είναι ο ουσιαστικός ρόλος συμμετοχής τους. Δεν είναι πρέπον οι οικονομικού περιεχομένου αποφάσεις να λαμβάνονται μόνο από έναν, ο οποίος και να αποφασίζει για την επιλογή των προμηθευτών, και να πραγματοποιεί και τις διαδικασίες πληρωμής τους χωρίς τα  υπόλοιπα μέλη των σχολικών επιτροπών να έχουν οποιαδήποτε γνώση ή άποψη για το θέμα.
  3. Παρακαλώ για την γνωμοδότηση των περιφερειακών Διευθύνσεων παιδείας σχετικά με το ποσοστό που αναλογεί σε κάθε σχολικό συγκρότημα, αν μία σχολική επιτροπή διαχειρίζεται περισσότερα του ενός συγκροτήματος. Απ’ όσο γνωρίζω υπουργική απόφαση ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει ίση κατανομή μεταξύ των κονδυλίων βασιζόμενη στον αριθμό των μονάδων και όχι στον αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε αυτές. Εάν αυτό είναι αληθές, παρακαλώ οι διαχειριστές των σχολικών επιτροπών Μυκόνου να δεσμευτούν  για την σωστή εφαρμογή και διανομή των κονδυλίων μιας και η έως τώρα πρακτική είναι αντίθετη.

 

Ως προκύπτει εκ των προαναφερομένων η ψήφος η δική μου είναι θετική μόνο σε περίπτωση που υπάρξει ρητή δέσμευση των διαχειριστών των ολικών επιτροπών ότι θα ακολουθηθούν οι νόμιμες αλλά και ηθικά αποδεκτές διαδικασίες διαχείρισης . Σε περίπτωση μη δέσμευσης των προαναφερομένων, η ψήφος μου είναι αρνητική μιας και αρνούμαι να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε κατασπατάληση του Δημοσίου Χρήματος με ύποπτες διαδικασίες.

Απο τις εισηγήσεις του Λευτέρη Σικινιώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Κλειστά σχολεία, πόσο εντέλει κοστίζουν;


Η αριθμητική ήταν πάντα το αγαπημένο μου μάθημα. Ίσως επειδή οι αριθμοί λένε πάντα αλήθειες, σε αντίθεση με την στατιστική!

Λοιπόν, οι μαθητές της Μυκόνου σήμερα δεν είχαν σχολείο διότι οι εκπαιδευτικοί είχαν εκλογές. Τι σημαίνει αυτό με απλή αριθμητική;

Στο νησί μας έχουμε τουλάχιστον 200 εκπαιδευτικούς (αυτοί που διδάσκουν, αυτοί που έχουν αποσπαστεί και ξέχασαν να γυρίσουν και αυτοί που λείπουν σε μόνιμη και νόμιμη άδεια).

Ο μέσος εκπαιδευτικός στοιχίζει στον καταχρεωμένο ελληνικό λαό 1800 Ευρώ τον μήνα τουλάχιστον, λαμβάνοντας υπόψη τις κρατήσεις, τους 2 περισσότερους μισθούς κλπ.

Συνολικά λοιπόν οι εκπαιδευτικοί στοιχίζουν 360.000 Ευρώ τον μήνα ή περίπου 4.200.000 Ευρώ τον χρόνο, για την Μύκονο και μόνο.

Σε αυτό το κόστος δεν έχει συμπεριληφθεί το κόστος για την φοίτηση των εκπαιδευτικών (όσο ήταν φοιτητές και μαθητές) ούτε το κόστος των συνταξιούχων που ο Θεός να τους έχει καλά, έχουν κάποια καλή σύνταξη από νωρίς, ούτε επίσης το κόστος του Υπουργείου και των Διευθύνσεων που είναι γεμάτο με αργόσχολους. ΑΝ τολμήσει κανείς να συμπεριλάβει το κόστος αυτό, τότε μιλάμε για διπλασιασμό!

Δεν έχει επίσης υπολογιστεί το κόστος κτηρίων, εξοπλισμού, λειτουργικών εξόδων κλπ...

Οι μέρες που κάνουν κανονικό μάθημα, είναι το πολύ οι μισές του χρόνου, περίπου 170, με μέσο όρο 5 διδακτικές ώρες την ημέρα.

Αυτό σημαίνει απλά ότι κάθε μέρα που τα παιδιά μας πάνε σχολείο, κοστίζει η μισθοδοσία καθηγητών που απλώς διδάσκουν, 25,000 Ευρώ άμεσα ή 50.000 έμμεσα.

Ναί, κάθε μέρα το Δημόσιο, δηλαδή εμείς, πληρώνουμε αυτά τα ποσά, για να έχουμε μία παιδεία, ικανή να βγάλει τα παιδιά μας απο τον βούρκο που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε στην Ελλαδα του Μαρκόπουλου (Λέγκω, Λέγκω, ένα αληθινό τραγούδι...)

 

Έρχονται λοιπόν οι συνδικαλιστικοί φορείς του χώρου και αποφασίζουν για εκλογές, όπως κάθε χρόνο(;).

Όλοι έχουν δικαίωμα στον συνδικαλισμό, πόσο μάλλον οι εκπαιδευτικοί που μαζί με τους τραπεζικούς και την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είχαν πάντα δυνατές θέσεις.

Ήταν ανάγκη οι εκλογές αυτές να γίνουν όμως σε ημέρα και ώρα μαθήματος;

Χάθηκε ο κόσμος αν τις έκαναν Σάββατο ή Κυριακή;

Ποια είναι αυτή η καταραμένη ηδονή που έχει μπεί τόσο βαθιά στο μυαλο των ανθρώπων αυτών και αποφεύγουν να κάνουν μάθημα για το παραμικρό;

Αφού μισούν τόσο πολύ το λειτούργημα τους, γιατί δεν το παρατάνε, να μπούν άλλοι, με φρέσκα μυαλά και λιγότερο μίσος για το έργο τους;

Έχουν αντιληφθεί ότι την λογική αυτή την έχουν περάσει και στους πιτσιρικάδες οι οποίοι με την σειρά τους κάνουν αποχές, καταλήψεις, κοπάνες για το παραμικρό;

 

Ποιός εντέλει είναι ο κερδισμένος με τα σχολεία κλειστά; Σίγουρα δεν είναι ο μαθητής, δεν είναι ο εκπαιδευτικός, δεν είναι η κοινωνία!  

Μήπως ο μόνος κερδισμένος είναι όποιος μισεί την Χώρα μας, όποιος θέλει να έχουμε YESMEN και καρπαζοεισπράκτορες στην κυβέρνηση; Μήπως αυτό το έργο είναι αυτό που ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ γίνεται, χρόνια τώρα στον χώρο της Παιδείας;

Πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι χωρίς πραγματική παιδεία απλώς δημιουργούμε την επόμενη γενιά υποταγμένων;

Ανήκω στην γενιά που φώναζε στους δρόμους «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Δυστυχώς όμως άλλο εννοούσα. Ήθελα τίμιο ψωμί βγαλμένο απο την δουλειά μου και τον αγώνα μου, όχι δανεικό απο τα παιδιά μου, ήθελα Παιδεία με σεβασμό στον άνθρωπο και την γνώση, ήθελα πραγματική Ελευθερία και όχι την Ελευθερία την γειτόνισσα ή την Αρβανιτάκη...